Monferrato, Langhe-Roero en nog wat verderop...

Wij hebben ons hart verloren aan deze pure, nog wat onontdekte streek van Italië. De regio staat bekend als de bakermat van de slow food-beweging en inderdaad, het is hier nog verrukkelijk 'slow'. Het leven wordt hier daadwerkelijk een versnelling lager geleefd. Af en toe lijkt het alsof je een beetje teruggaat in de tijd: de mensen wekken hun zelfverbouwde groenten en fruit, er is nog tijd voor een praatje, een dutje in de middag, een spontaan etentje en natuurlijk het welbekende Italiaanse 'dolce far niente': zomaar even heerlijk helemaal nietsdoen. Maar vergis je niet: er is hier van alles te beleven, want ondanks de authentieke, gemoedelijke plattelandssfeer kun je hier eindeloos uit eten (van eten wat de pot schaft bij een eenvoudige agriturismo tot een uitgebreide pranzo of cena bij een van de vele sterrenrestaurants) en de beste wijnen van de wereld proeven (denk aan barolo's, barbaresco's, barbera's etc.). In de nabije omgeving van Casa Calosso vind je oneindig veel mooie pittoreske dorpjes en stadjes, maar als je even zin hebt in wat mondainere sferen rijd je binnen een uurtje naar Turijn en in ruim anderhalf uur naar Milaan of Genua.

Op onze speciale huiswebsite tref je een uitgebreide beschrijving aan van alle leuke dorpen en steden in de omgeving. Wil je een bijzondere wijnproeverij organiseren, op truffeljacht of nog meer informatie? Via mijnitaliaansetante kun je het allemaal vinden en regelen. Deze Nederlandse tante is geëmigreerd naar ons buurdorp Costigliole en is inmiddels expert in de regio.

 

Onze persoonlijke top 5 van dorpjes die heel dicht bij Casa Calosso liggen:

 

Calosso

Calosso is het dorp met de rode toren dat je ziet vanaf ons uitzichtsterras. Een beauty van een plaatsje. Je rijdt er in 5 minuten naartoe. Er is een prachtig uitzichtspunt achter het kasteel en je kunt er heerlijk eten en de wijnen van de plaatselijke wijnboeren proeven bij restaurant Cròta 'd Calòs. Wij houden van Calosso.

Canelli

Canelli is beroemd om zijn ondergrondse kathedralen. Dat zijn helemaal geen kathedralen, maar enorme kelders voor wijnopslag. Met name voor spumante (mousserende wijn). Canelli is verder een levendig stadje met een prachtige kerk, een leuk authentiek centrum en een paar geweldige restaurants. De (best wel pittige) wandeling naar het kasteel is ook erg fraai. 

Neive

Neive is het dichtstbijzijnde Langhe-dorp en dat merk je. Hier is het meteen wat toeristischer: het krioelt er dan ook van de meest idyllische restaurants en enoteca's. Het is een van onze lievelingsplaatsjes, gewoon vanwege de heerlijke sfeer en omdat het er zo prachtig is. Dat kan niemand ontkennen en daarom is het ook een van de 'borghi più belli d'Italia'. Ga gewoon maar kijken, dan snap je zelf  waarom.

 

Castagnole delle Lanze

Net bij ons om de hoek ligt nog zo'n borgo uit de officiële lijst van de mooiste dorpjes van Italië. Het is piepklein en ligt een beetje verstopt, maar dit oude  middeleeuwse dorpje is verrassend mooi. Uiteraard, het wordt bijna saai, ook hier weer een mooie kerk, een paar fijne restaurants en een adembenemend uitzicht.

Costigliole d'Asti

Costigliole d'Asti is officieel geen vreselijk bezienswaardig dorp, eigenlijk is het nog een beetje slaperig. Het is vooral bekend om zijn prachtige kasteel waarin het Italiaans culinair instituut (ICF) is gehuisvest, dat opleidingen verzorgt voor buitenlandse horecaprofessionals. We komen er graag, omdat er een fantastische bakker en slager zitten en natuurlijk ook vanwege Caffè Roma, een van onze favoriete restaurants.