Wijnproeven (en kopen)

Casa Calosso ligt niet alleen midden in een wijngaard, het ligt in het hart van een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. Dichtbij zijn talloze wijnbedrijven (cantina's) te bezoeken waar je rode barbera's, witte moscato's en allerlei spumantes kunt proeven. Iets verder vind je plaatsen als Barolo en Barbaresco waar je de gelijknamige wijnen kunt uitproberen. Wijnproeverijen (degustazioni) zijn overigens tegen betaling. Meestal 15 euro per persoon, soms wat duurder. Hiervoor krijg je niet alleen een aantal soorten wijn, maar ook hapjes, meestal een stukje worst, wat ham en kaas. Als je een paar flessen koopt aan het eind van de proeverij wordt de betaling per persoon vaak weer gereduceerd. Je krijgt altijd een lijst met prijzen. 

Het is altijd wel verstandig eerst even te bellen voor een reservering. Dat lukt meestal goed in het Engels. Vaak is er ook een website of een mailadres voor reserveringen. Tijdens een tripje door de wijngaarden zie je ook vaak wijnbedrijven met een bord langs de kant van de weg. Daar kun je dan meestal zo naar binnen lopen. 

 

Restaurants en enoteca's

Piemonte is hét culinaire centrum van Italië, met wereldberoemde gastronomische hotspots als Alba (de truffelhoofdstad van Italië), Asti (van de spumante) en Barolo (spreekt voor zich). Restaurants en wijnbars (enoteca's) zijn vaak van uitmuntende kwaliteit en de prijzen liggen, vooral in de Monferrato, onvoorstelbaar laag. Een dorp kan bijna niet zo klein zijn of er is wel een wijnbar of een restaurant. De restaurants worden bezocht door locals en door toeristen. Met die toeristen zijn de restauranteigenaars erg blij; die brengen levendigheid in de streek. Tip: vraag niet om de rekening, dat vinden ze meestal raar. Betalen doe je aan de bar, bij de kassa. Raar genoeg wordt het niet gewaardeerd om al te veel fooi te geven. Zeker niet aan de eigenaar zelf. Op onze eigen huissite vind je een lijst van restaurants per stad of dorp, met een korte omschrijving. Het is erg handig om even vooraf te reserveren. Dat gaat meestal prima in het Engels, vrijwel alle restaurants en bijbehorende telefoonnummers zijn in een paar klikken te vinden op google. Als het (bijzonder) geschikt is voor kinderen dan zetten we dat erbij. 

 

Als je meer informatie wilt hebben over leuke of bijzondere wijnboeren, degustazioni of wijnspijs-proeverijen, enoteca's of andere wijnactiviteiten in de omgeving, dan vind je die weer op onze eigen huiswebsite.